FAQ

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen helpen u op weg bij het vinden van een antwoord op uw eventuele vraag. De antwoorden in deze FAQ betreffen een momentopname. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.  

Algemeen

Dura Vermeer en Habion nemen het initiatief voor het realiseren van nieuwe woningen op deze locatie. Wij hebben dit project de naam ‘De Boshove’ gegeven. Het pand van verpleeg- en verzorgingshuis de Sparrenheide is verouderd en zal grotendeels gesloopt worden (zie het antwoord op vraag 3 voor meer informatie). Het voormalige verpleeghuis Nassau Odijckhof is al gesloopt. De initiatiefnemers hebben de ambitie een gebied te creëren waar mensen in verschillende levensfasen kunnen wonen en genieten van een fijne groene leefomgeving. Hierbij wordt rekening gehouden met het karakter van de bestaande wijk, het bos en mobiliteit (parkeren en verkeer).

Als partner van Habion is Dura Vermeer de gebiedsontwikkelaar en aannemer voor de plannen, in samenspraak met Habion en de gemeente. Dura Vermeer werkt met een team van adviseurs, waaronder ANA Architecten, landschapsarchitectenbureau MAAK Space en begeleider van de communicatie en participatie Bureau voor Conceptuele Zaken.

De huidige bewoners van de 47 aanleunwoningen kunnen in hun woning blijven, dit deel wordt niet gesloopt. Het overige deel van de Sparrenheide (inclusief de grootkeuken) zal worden gesloopt. Er wordt pas gestart met de sloop als de eerste nieuwe woningen zijn gerealiseerd. Dura Vermeer ontwikkelt en bouwt 90 woningen voor Habion voor de herhuisvesting van huidige bewoners. Aanmelding voor deze woningen is op dit moment nog niet mogelijk, naar verwachting gaat deze in 2026 open.

Programma

Het gaat om zo’n 375 tot 400 woningen, in zowel het koop- als het huursegment. De samenstelling van het programma gaat uit van de Woonzorgvisie van de gemeente, waaronder de eis van minimaal 30% in het sociale en minimaal 40% middelduur segment. Het woonprogramma bevat zowel grondgebonden woningen als appartementen. De precieze aantallen en afmetingen per type woning zijn nog niet vastgesteld. Wel staat vast dat Stichting Habion nieuwbouwwoningen zal gaan verhuren in verschillende prijssegmenten. Dura Vermeer start naar verwachting in 2026 met de verkoop van te realiseren woningen.

Gezinnen en senioren (met en zonder zorgvraag), maar ook geïnteresseerden uit andere leeftijdscategorieën. Er komt ruimte voor een of twee wooninitiatieven voor een specifieke doelgroep.

Het toegestane bouwvolume uit het huidige bestemmingsplan geeft ruimte voor gebruik en bewoning van dit aantal woningen. Uit onze onderzoeken blijkt dat er voldoende ruimtelijke kwaliteit gehaald kan worden bij deze woningdichtheid, omdat er veel kleine woningen worden gerealiseerd en de parkeerplekken zoveel mogelijk uit het zicht wordt gerealiseerd.

Indeling gebied

Dicht bij de Melvill van Carnbeelaan en Nassau Odijcklaan wordt lager gebouwd (afwisselend 3 en 4 woonlagen). Ook worden met dat doel de gebouwen zoveel mogelijk met de korte kant naar de Lanen geplaatst. De appartementengebouwen zijn niet langs het bos ingetekend om autoverkeer zoveel mogelijk te beperken tot de randen van het plan.

 

Mobiliteit

Ja, maar uit verkennend onderzoek door Sweco, een extern bureau, blijkt dat er een zeer geringe toename te verwachten is. Het gaat om minder dan één extra motorvoertuig per minuut - op het drukste moment van de dag (ochtendspits). Het totale aantal toekomstige motorvoertuigen per etmaal ligt ruim onder de landelijk gestelde maxima voor type wegen als de Nassau Odijcklaan en de Melvill van Carnbeelaan. 

Wij realiseren voldoende parkeerplaatsen op het terrein van De Boshove, volgens gemeentelijk beleid. Er wordt gekeken hoe parkeren zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken en parkeerplekken zo groen en duurzaam mogelijk te maken. In ieder geval wordt een deel van de parkeerplaatsen op maaiveldniveau gerealiseerd. Ondergronds parkeren wordt onderzocht.
Het plan zoals gepresenteerd op de MeeDenkDagen gaat uit van een ontsluiting via de huidige 4 in- en uitritten op de Melvill van Carnbeelaan en Nassau Odijcklaan. Vanuit de idee dat hiermee het verkeer gelijkmatig over de buurt en het plan wordt verdeeld. In de maanden na de MeeDenkDagen wordt deze variant verder onderzocht en uitgewerkt. De gemeente toetst dit uiteindelijk aan beleid. 

Groen

Er wordt zo ontworpen dat er zoveel mogelijk wordt gebouwd op open plekken. Dat er geen bomen gekapt zullen worden is helaas niet te garanderen. Het behouden van de groenstructuren is een belangrijk uitgangspunt. De bomen zijn onderzocht en beoordeeld op thema’s als soort, afmeting, gezondheid en toekomstverwachting om een zo goed mogelijke afweging te kunnen maken. Gekapte bomen worden binnen het plangebied gecompenseerd door inheemse soorten die de biodiversiteit bevorderen. 

Er worden afzettingen rond de bomen geplaatst zodat bouwverkeer niet tegen de boom of over de wortels heen kan rijden en er ook geen opslag onder de boomkronen plaatsvindt. Deze afzettingen worden ten minste ter grootte van de kroonprojectie.

Er wordt rekening gehouden met het opvangen en vasthouden van hemelwater. Ook wordt er gewerkt met meerdere lagen van beplanting (b.v.: meer inheemse soorten, aanbrengen van struiken, bloemrijk gras, klimplanten enz. i.p.v. enkel bomen) en erfafscheidingen van gekapt hout. Naast de al gebouwde vrijstaande winterverblijven voor vleermuizen worden er bijenhotels, vleermuiskasten en nestmogelijkheden voor vogels in de nieuwbouw gerealiseerd. We maken een landschapsplan dat de biodiversiteit in het gebied vergroot.

Proces

Het stedenbouwkundig concept is de voorloper van het stedenbouwkundig plan, waarin wordt bepaald waar de gebouwen komen, hoe hoog ze worden, waar er geparkeerd wordt en hoe de routing van het verkeer is. Je ziet ook waar het groen is: bomen, open plekken, tuinen, wandelroutes. Later wordt een Beeldkwaliteitsplan gemaakt om de sfeer van het gebied te bepalen: materiaalgebruik, kleuren en referentiebeelden. Dit is in deze fase van het stedenbouwkundig concept/plan nog niet aan de orde.

De planvorming voor De Boshove is een aantal jaar geleden begonnen. Met meerdere werkateliers en bijeenkomsten zijn in 2022 en 2023 eerste vragen, wensen en aandachtspunten van bewoners en de buurt opgehaald. Mede op basis daarvan is een stedenbouwkundig concept opgesteld. Dit is op de MeeDenkDagen in maart 2025 en rond die periode op www.deboshove.nl aan belangstellenden voorgelegd. In de maanden na de MeeDenkDagen worden een of meerdere bijeenkomsten georganiseerd om belangstellenden mee te nemen in het stedenbouwkundig plan. De afronding van het definitieve stedenbouwkundig plan is gepland voor eind 2025. De vergunningsaanvraag staat gepland voor eind 2025 / begin 2026 en de start van de bouw van de eerste woningen voor 2028.

De gemeente is verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening binnen de gemeentegrenzen. Zij doet dit o.a. door grenzen en kwaliteiten vast te leggen in het omgevingsplan (voorheen ‘bestemmingsplan’). De gemeente toetst de plannen van De Boshove aan het omgevingsplan. Als er een aanpassing of nieuw omgevingsplan nodig is, en dat is hier het geval, zal de gemeente opdracht geven aan adviseurs binnen en buiten de gemeentelijke organisatie om dit binnen de wettelijke kaders in concept op te stellen. De gemeenteraad besluit over het (opnieuw) vaststellen of afwijken van het omgevingsplan. Als het nieuwe omgevingsplan is vastgesteld toetst de gemeente iedere aanvraag voor een omgevingsvergunning die initiatiefnemers doen aan het nieuwe omgevingsplan.

In mei 2023 heeft de gemeente naar aanleiding van het Principeverzoek dat Habion en Dura Vermeer indienden aangegeven dat het plan geschikt is om verder uit te werken. Daarbij is een aantal aandachtspunten en randvoorwaarden benoemd. Zie voor meer informatie www.heuvelrug.nl/deboshove. Het college van B&W en de gemeenteraad nemen uiteindelijk een besluit over het aanpassen van het omgevingsplan.

Participatie

Op de MeeDenkDagen eind maart kon men zich laten informeren en meedenken over het stedenbouwkundig concept. Dit kon van 28 maart tot 7 april ook via een online enquête. De vragen en reacties worden samengevat, op de website geplaatst en met geïnteresseerden gedeeld. Mede op basis van de opgehaalde inbreng wordt in de maanden na de MeeDenkDagen een stedenbouwkundig plan gemaakt. Zodra dit in concept gereed is wordt er weer een bijeenkomst georganiseerd om belangstellenden mee te nemen en toe te lichten hoe de eerdere inbreng is verwerkt. Naar verwachting is dit voor de zomer van 2025.

Habion en Dura Vermeer zijn als initiatiefnemers verantwoordelijk voor het betrekken van belanghebbenden. De gemeente adviseert op basis van haar participatiebeleid.

Realisatie

Zodra er een onherroepelijke omgevingsvergunning is afgegeven kan worden gestart met de bouw, nu voorzien voor 2028. Voor het realiseren van de woningen uit de eerste fase is ongeveer 2 jaar nodig.

Voorafgaand aan de realisatiefase wordt een plan opgesteld dat ingaat op de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie tijdens de sloop en bouw. Wij proberen de Nassau Odijcklaan niet te gebruiken voor bouwverkeer om onveilige situaties en overlast te voorkomen. Ook worden bouwborden geplaatst en indien nodig worden er verkeersregelaars ingezet. De mogelijkheden voor geluidsarm funderen worden momenteel onderzocht.

Contact

U kunt het projectteam bereiken door te mailen naar contact@deboshove.nl.

 

Op www.deboshove.nl kunt u zich aanmelden voor nieuwsupdates.

Overig

Het is nog niet mogelijk om u aan te melden voor een woning. Naar verwachting kan dit in 2026. Als u zich aanmeldt voor nieuwsupdates op deze website wordt u over ontwikkelingen geïnformeerd.    

 

Het toevoegen van een bospaviljoen met eetgelegenheid, dat overdag open is, wordt momenteel onderzocht.

Nee, dat is niet mogelijk voor dit plan.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees het hier.